Ha gyerkőcöd nem tud elaludni nap közben, vagy este, illetve éjjel sokszor felébred, jelentkezz online képzésemre itt: https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/almatlanul/

2019. március 17., vasárnap

Mi köze az alaptermészetnek az alváshoz?


Genetikai hatása van annak, ahogy az egyének reagálnak a körülöttük lévő világra. 

Ezt az első és legtermészetesebb választ nevezzük alaptermészetnek. 


Néhány egyén a természetüknél fogva, könnyebben izgatottá válik. 

Amikor meglepődik, vagy egy aktuális fenyegetettséggel néz szemben, megijednek, a szívverésük és pulzusuk felgyorsul, vérnyomásuk nő, a stressz hormonok megemelkednek és a jobb agyféltekében megnő az aktivitás szintje. Ezért, több energiába és képességbe kerül mérsékelni reakciójukat és lenyugtatni magukat. 

Más személyek pedig megfelejtkeznek ugyan arról az eseményről.

 Az ő válaszuk visszafogott és sokkal könnyebb kezelni.


 Ezeket az érzékenységben fellépő különbségeket, a központi idegrendszer szabályozhatja. 


Egy gyermek, aki alaptermészetileg érzékeny, nem csupán konstatálja az összes látványt, hangot és szagot maga körül, hanem környezetének feszültség szintjével is tisztában van, kénytelen szelektálni az információkat, és eldönteni, mit jelentenek.

Azt mondani neki, hogy hagyja figyelmen kívül a furcsa szagokat, vagy az új öblítőt a párnahuzatán, olyan, mintha azt mondanák neked, hogy hagyd figyelmen kívül az embert, aki épp tűket szurkál bőrödbe. 

Nem képes erre, -még akkor sem, ha szeretné, szüksége van rád, hogy segítsd őt megszüntetni az érzést, vagy ha ez lehetetlen, taníts neki túlélő stratégiákat.


Ezen a képen élénk fiam van kb. 2 évesen, ahogy eső után muszáj volt neki mozognia, és persze cipelnie a kis utánfutóban a farönköket.