Ha gyerkőcöd nem tud elaludni nap közben, vagy este, illetve éjjel sokszor felébred, jelentkezz online képzésemre itt: https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/almatlanul/

2019. december 8., vasárnap

A lassan alkalmazkodás mint alvást akadályozó alaptermészet, második rész:


Egyszerűsítsd az átmeneteket       


A lassan alkalmazkodó gyerekek felébreszted minden egyes alakalommal, amikor átmenet jön. Ahogy alakítod a szokásokat, minimalizáld az átkapcsolásokat. Ha egyszer már a fürdőszobában vagytok, mindent végezzetek el ott. Az összes nyugtató tevékenységet ott csináld végig, ahol gyermeked aludni fog, vagy az ágyában, így nem lesz változás a helyszínben, amikor eljön az alvás ideje. 

Kezelni az időhúzást         

A lassan alkalmazkodó gyerekek, amolyan időhúzók. „Kérek még vizet.” „vécére kell mennem.” Tudasd gyermekeddel, hogy egy lehetősége van. El tudja dönteni, hogy felhasználja-e vagy sem. Az által hogy konkretizálod az időhúzó események számát, igényeit figyelembe veszed, de világossá teszed a határokat is. 
Ha tudod, hogy a szokások állandóak, és a határok világosak, de mégis gyermeked vissza-visszahív, ez egy jelzés arra, hogy valami gond van:
  • Az alvás „ablaka” eltolódott nála valamiért? 
  • Korábban valami megzavarta a napirendet, ami megzavarhatta a biológiai óráját? 
  • Történt valami, ami aggodalommal tölti el, vagy feszültséget okozott neki? 

Lassíts; szánj kicsivel több időt, ahogy biztosítod őt a felől, hogy nyugodtan aludhat, simogasd az arcát, mond el neki, mit fogsz csinálni, és old a feszültségét.

Lányom rajza az időhúzásról.