Ha gyerkőcöd nem tud elaludni nap közben, vagy este, illetve éjjel sokszor felébred, jelentkezz online képzésemre itt: https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/almatlanul/

2020. március 8., vasárnap

Mi az oka az éjszakai felébredésnek?


Az alvásra sokszor úgy tekintünk, mint folyamatos tétlenségre. Ezzel szemben az alvás egy komplikált folyamat, aminek során a szervezet és az agy ciklikusan megy át aktív és inaktív periodusokon.
A cirkadián ritmus mellett van még egy, az ultradián ritmus. Ez az idő szabályozza az alvási ciklusokat, amin átmegyünk alvás során, hossza kilencven perc.
Átmenve mindegyik cikluson, különböző féle alvásokat tapasztalsz, amiben benne van a csendes, non-REM alvás, tartalmazza a felszínes és a nagyon mély alvást is, és aktív vagy REM alvás, ahol az álmaid legtöbbjét tapasztalod. Ez a kezdete és vége a ciklusnak, és ahogy átkapcsolsz egyik fajtából a másikba, akkor a legvalószínűbb, hogy felébredsz. Ezért van az, hogy gyermeked gyakran felébred minden másféltől két óránként. 
Az ébredések azt tükrözik vissza, mi történik az agyában és szervezetében. 

Ugyan az a bűnös, ami kihívássá teszi az elalvást, nagy valószínűséggel ez is ébreszti őt fel éjszaka:

1.      Feszültség – a magas feszültség szint megakadályozza a mély alvást
2.      Idő – a megzavart biológiai óra okoz gyakoribb felébredést
3.      Alaptermészet – néhány egyén természetéből fakadóan hajlamosabb a felébredésre
Ha érdekel, hogy az egyes életkorokban mennyi idő a mély alvás hossza, illetve hogyan tudsz gyermekednek segíteni aludni, gyere el képzésemre:
https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/almatlanul/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése